Bentley Magyarország Kft.

NEDAP Precíziós sertéstakarmányozó rendszerek

Hízósertés válogatókapu, avagy a Porksense rendszer

Hagyományos stílus

A tipikus hizlaló istállók az „egy méret mindenkinek megfelel” szemlélet alapján épültek, anélkül, hogy valós idejű információ állna rendelkezésre a testtömegről vagy az aktivitásról. A takarmányozás előre beállított stratégiákon alapul, nem pedig a valós testtömeg-gyarapodástól függő, rugalmas takarmányozáson. A napi testtömeg-gyarapodás nyomon követése nélkül a pontos szállítási tervezése lehetetlen. A sertéseket a vizuális testtömeg-becslés alapján emberi beavatkozással kell leválogatni.

nedap

A Nedap PorkSense a hagyományos stílussal szemben forradalmasítja a sertéshús-termelés kihívást jelentő fázisát: a sertéshizlalást. Ebben a szakaszban a számoknak jelentőségük van. A precíziós takarmányozási rendszer ezeket a számokat valós időben teszi elérhetővé, így folyamatosan javíthatja a takarmányozási stratégiát, az állategészségügyi kezelést és a logisztikai tervezést.

Mégis hogyan segítheti a Nedap Porksense rendszer gazdaságát jövedelmezőbbé tenni?

NEDAP precíziós takarmányozás

• A Nedap PorkSense finomra hangolja a hízósertés-előállítás menedzsmentjét, mert a sertéseket az egyedi testtömegük alapján tudja takarmányozni a takarmányértékesítés maximalizálása érdekében (precíziós takarmányozás), egyöntetű csoportokkal fejezi be a hizlalást, azáltal, hogy egy csoporton belül egyszerre kétféle takarmányt tud etetni. Ezzel csökkentheti a csoporton belüli szétnövést és takarmányköltséget takaríthat meg.

• Mivel a Nedap hízóválogató kapu nagyfalkás rendszerben dolgozik, ami akár 600 sertést is jelenthet, így az istállóját 95%-os kihasználtsággal tudja használni azáltal, hogy a nagyfalkás rendszerben nincs szükség kezelőfolyosók használatára. Ezáltal egy istállóban több sertés hizlalható, javul a hely kihasználtsága.

Porksense

• A Nedap hízóválogató kapu a Nedap PorkSense rendszer okoseszköze. A precíziós rendszer lényege, hogy a rendszer az istállóban lévő összes sertést megméri, és a két takarmányozási terület egyikére irányítja a sertés testtömegének leginkább megfelelő takarmányhoz. A takarmányokat a napi testtömeg-gyarapodás alapján lehet meghatározni. A testtömeggyarapodási adatok folyamatos gyűjtése lehetővé teszi a pontos testtömeg előrejelzést, lehetővé téve a szállítások és a szállítmányozás tervezését akár 4 héttel előre. Amikor egy sertés eléri az értékesítési testtömeget, a Nedap hízóválogató kapu automatikusan kiválogatja a falkából, és egy, a szállításra kijelölt helyre irányítja. Ezáltal pontos mérések alapján a megfelelő súlyú egyedeket küldhetjük a vágóhídra, és emellett a falkából történő kiválogatással járó munkát is a gép végzi el Ön helyett.

• A Nedap PorkSense méretezhető és tökéletesen alkalmas több telephelyű termelési rendszerekhez. Az összes sertés nyilvántartása/kezelése egy központi helyszínen történik a Nedap PorkSense szoftver irányítópultján. A sertésekről valós idejű adatokat gyűjthet, statisztikákat állíthat fel, összehasonlításokat végezhet annak érdekében, hogy a kiadásai csökkentésével extraprofitot érjen el.

Nedap SowSense, avagy a dinamikus nagycsoport kocák részére

Használja ki a precíziós takarmányozás erejét! Növelje jövedelmezőségét a Nedap SowSense megoldásaival, hogy maximalizálja a kocaállomány teljesítményét, és időt, élőmunkát valamint költségeket takarítson meg. Fejlett Nedap SowSense megoldásaink folyamatosan, a nap 24 órájában működnek. Azonosítják az egyes kocákat, mérik takarmányfelvételüket, testtömegüket, figyelik az ivarzáskor megváltozó viselkedésüket, és előkészítik őket a fialásra.

A Nedap SowSense összekapcsolja Önt a kocáival. Biztos lehet benne, hogy minden koca az Ön stratégiájának megfelelően van gondozva. A rendszer a hét minden napján, 24 órában működik és ellenőrzi az eredményeket. Részletes értesítéseket fog kapni, ha egy koca extra figyelmet kíván, és az egyedek információi lehetővé teszik az Ön számára, hogy javítsa stratégiáját az egész állományára kiterjedően.

A dinamikus nagycsoporttal akár 300 koca is tartható együtt egy istállóban szabadon, mégis lehetőségünk van az egyedi takarmányozásra, annak érdekében, hogy minden kocát a megfelelő kondícióban tartsunk, így maximálisan kihasználhatjuk az adott egyed genetikájában rejlő képességeket. Hiába invesztálunk be a legjobb minőségű koca alapanyagra, ha nem tudjuk a kocák számára a legmegfelelőbb takarmányozási stratégiát biztosítani, ebben az esetben az adott genetikai háttér várakozásaink alatt fog teljesíteni.

SowSense, dinamikus nagycsoport kocáknak

Milyen lehetőségek rejlenek a SowSense precíziós takarmányozási rendszerében?

Egyedi azonosítás: a Nedap RFID füljelzővel automatizált a koca azonosítása minden fázisban, beleértve a vemhességet, az fialást és a szoptatást is. Az összes kocánk nyomon követhető.

ESF: elektronikus egyedi takarmányozás a tenyésztés, fialás, laktációs idő és csoportos vemhesség során is. Elkerülhetjük a túl- vagy alultakarmányozást.

Súlymérés: folyamatos és automatizált súlymérés a vemhesség során, hogy a kocákat a legmegfelelőbb kondícióban tartsuk.

Ivarzás-megfigyelés: ivarzás-megfigyelés, és egyes, meg nem termékenyített kocák automatikus felismerése a nap 24 órájában. A rendszer 99%-os pontossággal ki tudja szűrni a falkából az ivarzó egyedeket.

Elválasztás: egyes kocák automatikus kiválogatása a vemhes csoportból. Ha a kocát külön kell választani különbező okokból, mint például állatorvosi beavatkozás, termékenyítés vagy egyéb vizsgálat, rendszer ezt a leválogatást automatikusan megteszi Ön helyett.

Nedap fiaztatói takarmányozó berendezés vezeték nélküli aktivátorral

SowSense fiaztató takarmányozó

Egy etetőrendszer a Nedap fejlesztésben, ami sokrétűen tudja segíteni a sertéstelep talán legkritikusabb részét, magát a fiaztatót. Nemcsak élőmunkát tud kiváltani, de finomra tudjuk hangolni kocáink takarmányozási stratégiáit. Pusztán az etetési szokások megváltoztatatásával csökkenteni tudjuk a takarmányveszteségünket, javíthatjuk kocáink kondícióját, csökkenteni tudjuk a fiaztatói elhullást, növelni tudjuk a választási alomszámot és az átlagos alomsúlyt egyaránt.

Miként juttathat minket a Nedap fiaztatói takarmányozó berendezése ezekhez az eredményekhez?

• Fokozza a takarmányfelvételt: A Nedap fiaztatói takarmánykiosztó rendszer előre beállított időközönként kis mennyiségben friss takarmányt juttat a kocáknak, mintegy „előételként”. A gyakoribb takarmánykiosztás stimulálja az étvágyat és növeli a takarmányfelvételt. Milyen eredmény várható? Nagyobb tejtermelés, gyorsabb regeneráció a szoptatási időszakból és jobb teljesítmény a következő vemhességi ciklusban. Növekszik a kocák hasznos élettartama.

• Ha a kocánk nem eszi meg a felajánlott „előételt” akkor a rendszer nem adja ki neki porcióját, így nem juttatunk ki feleslegesen takarmányt, ami veszendőbe menne, ezáltal takarmányt spórolhatunk meg és csökken a poshadt takarmány eltávolítására használt élőmunka is.

• A takarmányfelvétel folyamatos nyomon követése a nap 24 órájában, a hét minden napján. A vezeték nélküli Nedap fiaztatói etetőrendszer segít nyomon követni a koca takarmányfelvételét. A rendszer figyelmeztet, ha a koca egy ideig nem kéri az előre beütemezett takarmányadagokat. Ezáltal kiszűrhetjük a beteg vagy állatorvosi beavatkozásra szoruló egyedeket.

• A Nedap fiaztatói takarmányozó berendezés haszna számokban is kifejezhető: a megnövekedett takarmányfelvétel hatására a kocának fokozódik a tejtermelése és ennek következtében a felhasználóink tapasztalata: 10%-kal nő az alomszám, 50%-kal csökken a fiaztatói elhullás és akár 0,75 kg-mal nagyobb a választási testtömeg malaconként. A stratégiai takarmányozás maximalizálja a soron következő fialásoknál a fialási szándékot és az élve született malacok számát.

• Egyszerű beállítás: nem szükséges átépíteni vagy akár felújítani a meglévő fiaztatót. Kompatibilis és egyszerűen beépíthető minden fiaztató terembe.

Nedap ProSense teljesítményvizsgáló rendszer

A Nedap ProSense világos betekintést nyújt az egyes sertések teljesítményébe a Nedap Sertés Teljesítményellenőrző rendszer használatával. Ez a rendszer pontosan és megbízhatóan méri és jegyzi fel a sertés teljesítménymutatókat, beleértve az egyedek testtömegét, a takarmányfelvételt és a takarmányértékesítést. Az általa szolgáltatott adatok azonnal áttekinthetőek, és egyedülálló tulajdonsága, hogy lehetővé teszi az az egyes sertések és csoportok rangsorolását a napi teljesítmény alapján.

Jelenlegi helyzet: nincsenek egyedi, valós idejű adatokkal ellátott, automata adagolási tesztek, az emberi hibák és pontosság hiánya csökkenti a tesztek hitelességét, nincs információ a takarmányfelvétel időtartamáról és a látogatásokról. A nem egyedi vizsgálatokhoz, nagyon nagy mennyiségű takarmány és adalékanyag szükséges.

 

Miben is lehet szolgálatunkra a Nedap ProSense teljesítményvizsgáló rendszere?

A Nedap Sertés Teljesítményellenőrző rendszer adatokat gyűjthet a takarmányozási tesztek, a genetikai kiválasztás vagy kutatási célból végzett takarmányozási kísérletekhez a receptúrázás számára. Használhatja az adatokat a takarmány minőségének áttekintésére vagy a különböző összetételű takarmányok hatásainak vizsgálatára. A Nedap Sertés Teljesítményellenőrző rendszer két részből áll: a takarmányfelvétel mérésére szolgáló etetővályúból, és egy, a sertések méretéhez állítható mérlegből. Egyszerre 15 sertést tud etetni. A szoftver vezérlőpultját bárhonnan és bármikor elérheti és kezelheti, akár okostelefonjáról a reggeli kávé kavargatása közben, hogy betekintést nyerhessen a sertései fejlődésébe.

A Nedap Sertés Teljesítményvizsgáló rendszer valós idejű adatokat gyújt a nap 24 órájában az állatok súlyáról, a takarmánybevitelről, a látogatások számáról és számolja az FCR-t.

  • Költséghatékony
  • Megbízható
  • Biztonságosan tárolja az adatokat


A Nedap Sertés Teljesítményvizsgáló rendszer növeli a minták méretét és a vizsgálatok pontosságát.

  • Valós idejű információkat közöl
  • Egyéni teljesítményadatokkal dolgozik
  • Takarmány- és adalékanyag-megtakarítás érhető el
  • Kevesebb munkaerőt igényel az üzemeltetése
Nedap precíziós takarmányozás

Bentley Magyarország Kft.    8000 Székesfehérvár, Kálmos utca 2.

Vezetékes telefon: 06 22 414 100
Mobil: 06 30 625 9329
Email: iroda@bentleyinstruments.com

Bentley Magyarország Kft.
crossmenuchevron-down